7 Şubat 2017 Salı

Sineklerin Tanrısı


   Jack, Roger ve onların taraftarları, küçüklerin bir tür tanrı gibi algıladıkları anne ve babalarının yerine geçer. Gücün uygulayıcısı hâline dönüşürler. İlkin oyunlar yoluyla sonra da gerçek öldürmeyi içeren av eylemleri gerçekleştirirler. Jack, Roger ve onların tarafını tutan diğer çocuklar kendilerini mutlak gücün sahibi ve diğerlerinin üstünde bir ırkmış gibi tanrısal bir konuma taşırlar. Kendi ellerinin altında can çekişen domuzların (hatta Domuzcuk’un bile) acılarını dehşet verici bir zevk içinde seyrederler. İlkel toplumlara özgü naralar ve esrimeli çığlıklar atarlar. 


   İkizlerin, iyi konumdan kötülüğe geçişi, insan doğasının bir yansımasıdır. Güçsüz olan, kendini koruma güdüsü ile güçlünün yanında yer almayı seçer. İkizler, içlerindeki iyiliğin yansımasını başlarda gösterirler. Ancak, çatışma sonrasında, derin bilinçleri, onların hayatta kalmaları konusunda harekete geçirir. Onların davranışı, daha evrensel düzeyde, diktatörlüğün nasıl kurulduğunun da göstergesidir. Geniş halk kitleleri, baş edemeyecekleri güç karşısında kendi köşelerine çekilir. Güç ve iktidarın emirlerini uygulamaya başlar. Hatta belirli bir aşamadan sonra, kendileri de zorbanın isteklerinin birer vasıtasına dönüşür. Daha da vahimi, kendilerini ispatlamak amacıyla, kurulan diktatörlüğün pekişmesini sağlar. Zamanla kendileri de birer baskı mekanizmalarına dönüşür ve farklı olanı / zayıfı / muhalifi kendileri yok etmeye girişir. 

   Jack, diğer çocuklara ilginç ve eğlenceli gelen başka bir eyleme girer; gizem ve çekicilik yaratmak için kendi yüzünü boyayarak mistik bir boyut kazanır. Kısa süre içerisinde, Jack’in üstünlüğünün bir göstergesi olan yüz boyama davranışı çok yaygınlaşır. Yüzünü boyayan çocuklar birbirinden ayırt edilemez hâle gelir. Simgesel anlamda, çocukların birbirinden ayırt edilemeyecek duruma gelmesi, yeni kurulan sistemde tek tipleşmeyi de anlatır. Bu durum, yavaşça kabilenin kimliksizleştirilen (ve daha önceki yaşamlarından elde ettikleri değerleri kaybeden) çocukların, bir zorbalık düzeninde sorgulamadan itaatkâr bireylere dönüşümünü gösterir

Kaynakça: AŞKAROĞLU, Vedi. "SİNEKLERİN TANRISI: İNSAN ÖZÜNÜN VE DİKTATÖRLÜK ÇAĞININ ANLATISI." Journal of World of Turks/Zeitschrift für die Welt der Türken 8.1 (2016). 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder